NOM-innholdet i råvannet vil normalt være direkte
bestemmende for koagulantbehov og koaguleringsbetingelser. I motsetning til
dette, vil en variasjon i råvannets turbiditetsnivå innenfor et område på 1- 5
NTU bare i svært liten grad påvirke prosessbetingelser, koagulantbehov og
oppnådd vannkvalitet. Siden innhold og sammensetning av NOM er så viktig for
koaguleringen, og siden disse forholdene kan variere mye over året, er det
viktig å ha kartlagt NOM-innhold, sesongvariasjoner og ekstremverdier. I likhet
med NOM-konsentrasjonen, gjerne målt som farge, UV-absorbans og/eller TOC, kan
også NOM-sammensetning og -egenskaper variere over året. Slike endringer vil
påvirke NOMs koagulerbarhet/koagulantbehov, biostabilitet, reaktivitet, og
potensial for dannelse av desinfeksjonsbiprodukter. I video benytter vi Bjørnar
Eikebrokk sin Empiriske Modell basert på koaguleringsforsøk med råvannsfarge 15-50
mg Pt/L, Turbiditet < 0.2-0.5 NTU i 2-M filtre.